Najbolj prestižno moško lepotno tekmovanje na svetu Mister International 2013 je doseglo svoj vrhunec. V glavnem indonezijskem mestu Džakarti se je z glamuroznim finalnim dogodkom končala bitka za prestol najlepšega na obli, ki ga je zasedel Venezuelec Jose Anmer Paredes. Slovenija z Juretom Ruganijem je spet blestela in se prebila med finalistke, elitnih top 16 držav na svetu.

 

Opravičil pričakovanja
Mister Slovenije Jure Rugani je opravičil pričakovanja in napovedi številnih stavnic. Fant se je ves čas dobro držal, na finalu blestel in ob razglasitvi top 16 držav na svetu stopil iz množice. Voditeljski par  je izrekel magične besede: »You want it, you got it, Slovenia!« Jure pa je po nastopu povzel celotno izkušnjo: »To je bilo daleč od počitnic. Resnično gre za napornih 14 dni. Organizatorji ti ne dajo dihati. Vedno smo čutili precejšnjo utrujenost, določeni niso zdržali. Vseeno pa je bila izkušnja nepozabna in je ne bi zamenjal za nič na svetu. Spoznal sem veliko novih ljudi in doživel trenutke, ki so jih deležni le visoki predstavniki ob posebnih priložnostih. Boril sem se do konca in lahko rečem, da sem dal vse od sebe. Moji favoriti so bili drugi tekmovalci, vendar tudi Venezuelcu želim vse dobro ob svojem poslanstvu.« Jure je že dan po finalu odletel na Bali, kjer bo teden dni izkoristil za surfanje in počitek pred nadaljnjimi obveznostmi v domovini in drugje.
Domov pa se že ta vikend vrača nacionalni direktor Erik Ferfolja, ki celotno dogajanje ocenjuje takole: »Z rezultatom smo zadovoljni, čeprav si kot ena najbolj uspešnih ekip vedno želimo čim dlje. Nekaj močnih predstavnikov je ostalo izven finala, vanj pa se je vključno z Venezuelo uvrstilo nekaj takih, za katere ni nihče pričakoval. V finalnem sprintu tekmovanja veliko vlogo igrajo interesi med nacionalnimi direktorji in organizacijo. Venezuela je tokrat očitno prelisičila ostale in se prvič okitila z naslovom. Sicer pa upam, da se nam bo uspelo dogovoriti z eno od slovenskih televizij za prenos posnetka svetovnega izbora. S tem bo lahko slovensko občinstvo še bolj občutilo pomembnost tega tekmovanja.«

 

Presenečenja in škandal tik pred koncem
Ob koncu se je v super finale uvrstilo 6 držav. Peti spremljevalec je postal mister Češke, 4. spremljevalec mister Filipinov, 3. spremljevalec mister Mehike, 2. spremljevalec mister Brazilije, 1. spremljevalec mister Indonezije, mistre international 2013 pa je postal Venezuelec Jose Anmer Paredes. Posebne nagrade so odšle v Panamo za najboljši nacionalni kostum, v Venezuelo za najlepše telo, v Indonezijo za najbolj fotogenični obraz in v Združene države Amerike za najbolj prijateljski odnos. Zmagovalec je bil po mnenju mnogih veliko presenečenje, pravi škandal pa se je zgodil še pred finalnim dogodkom. Do tedaj še vedno aktualni mister international Libanonec Ali Hammoud je dan pred finalom odpovedal prisotnost. Uradno naj bi jo odpovedal zaradi intenzivnih priprav na tamkajšnji šov Zvezde plešejo. Organizacija Mister International mu to ni opravičila in ga le nekaj ur pred kronanjem novega mistra odstranila s prestola. Nanj je postavila lanskega 1. spremljevalca iz Singapurja, ki je na finalu uradno predal lento najlepšega svojemu nasledniku Venezuelcu.